Tid för bloggande önskas!!

Allltså jag hinner verkligen inte! Pratade med Bea idag och hon konstaterade att jag är urdålig på att blogga - med barn runt sig hela dagrna är det inte lätt att få till en stund för sig själv. När man får tid över står det fortfarande ouppackade ikeakassar med tumlad tvätt som skall vikas i 7 högar och sen in i respektive rum OBS inte garderob! Eller vill jag sätta mig och läsa "Sjöjungfrun" av Camilla Läckberg! Jag har läst alla hennes böcker nu och detta är hennes sista (än så länge)



Dessa dagar har vi varit lediga hela familjen fast Kevin och Julia har varit hos sin moster. Man tänker att åhh vad vi ska slappa, läsa böcker, spela spel, äta god mat, men man hinner ju ingenting!!!
Så vad har vi hittat på???

Lördagen var vi på stan för Emil ville handla på ett presentkort som vi inte hittar! Däremot hittade Maja kläder på stadium där hon hade presentkort. Vi fikade på PM och sen var vi hemma.
Söndagen var vi på graven, började leta skridskor, Maja var på kalas, vi var på O´learys och åt popcorn till öl och läsk,

 

vi passade min lilla kusin ,Elvira 10 månader, alltid leende, när hennes föräldrar var på bio......



Måndagen lämnade vi bort barnen, gick en långrunda i dimma, köpte stövlar till mig, var hemma och slappade med tidningar och Tv, åt en smarrig pizza på Mont Martre







, sen kom barnen hem och allt var sig likt.
Idag hämtade vi låneskridskor till Emil och Maja, under tiden var Hasse med Annie och Maja och handlade allt inför nyår. Vi ska vara hos Hasses yngre syster på Björkholmen. Därifrån är det nära och bra till Stakholmen och det stora fyrverkeriet kommunen anordnar.

 

Vi ska ha hummer till förrätt och fläskytterfilé med hasselbackspotatis till varmrätt. Efterrätten är hemlig och den står Magnus (värden) för. KL 12 skrev vi kontrakt så nu är vi husägare!!!!

Hem för lite lunch och sen åkte vi skridskor på arenan. Det var kul att göra nåt tillsammans och det var första gången för Annie, men hon tyckte det var jättekul!

 

Sen åkte Hasse till Emmaboda för att hämta sina stora barn och vi åkte till hyresvärden för att lämna den skriftliga delen av uppsägningen av vår lägenhet. Vi flyttar in den 1 februari!!!!! Hallååå det är snart- hur ska vi hinna detta???


I kväll har vi skålat i champagne och ätit en räkmacka! Gott!

Kommer du ihåg när jag berättade om pappa Henrik Folbert som skulle göra om sin dotter Alma till Svamp-Bob. Han lyckades!


Annandagen

Vi skulle inte vara hos mamma förrän kl 15. På morgonen kom Kevin, Julia och Annies moster Miriam och hämtade Kevin och Julia. De ska vara hos henne ett par dagar. Maja gick på rean med en kompis så jag, Hasse, Emil och Annie åkte på en liten utflykt till Slätthammar på Almö....vi hade lite fika med oss.










Hur vackert som helst, men kallt!!

Vi var hemma och vände innan vi åkte hem till min familj. Där var alla på min mammas sida utom min äldsta morbror.
Vi blev bjudna på helstekt fläskkarré alt lax och det var jättegott! Vi var lite trötta idag så efter ett par timmar tackade vi för oss och åkte hem!
God fortsättning på er alla!

























Julafton och juldagen

Oj vad det händer mycket just nu! Våra jultraditioner brukar se ut så här; På julafton spelar vi antingen fotboll eller innebandy och sen är det gröt, tomte, mat osv. På juldagen är det lite mer fest. Då går vi julrundan (nuförtiden endast de vuxna för barnen har tröttnat). Då går man en långrunda och har stopp längs vägen där man värmer sig med nåt starkt. Sen går man hem och äter lutfisk och på kvällen sjunger vi ur den svenska sångboken tills grannarna knackar på dörren:) På annandagen träffar vi min familj under betydligt lugnare men ändå trevlig form.

Pga av att Hasses syrra gärna ville vara med på fotboll bytte vi den till juldagen (hon jobbade julafton) så vi fick inleda helgen med julrundan



Vi gick runt stumholmen och hem över delar av Trossö



På eftermiddagen gick vi upp till NinnI och Pelle. Vi tittade på kalle Anka kl 15 men ärligt talat när kl var kvart i fyra sa nån av barnen att de ville börja äta så det är första gången i hela mitt liv jag missar delar av Kalle och hans vänner, men det var sååå befriande. Det märks att man börjar få stora barn. Mina barn var med sin pappa detta året på julafton så de är med mig på juldagen. Vi kör vartannat år. Nåväl maten......alltså jag föreslår att dela upp den på två dagar för efter det kalla (sill, lax, gubbröra, ägg, kokt potatis mm) så är man ju mätt. Det spelar ingen roll om man väntar en timme, jag är ändå lika mätt. Då blir det varma mindre gott. Vi har tunna revben på julbordet och barnen och hasse bara älskar det! 

Ok att vi ruckade på kalle , men vi ruckar inte på att en person handlar tidning och under tiden knackar det på dörren och det kommer in någon i hallen och säger "finns det några snälla barn". Av nån konstig anledning säger alltid vår tomte "tomten törstig" och då får han nåt i glaset. Han säger att han har lättare att se vad som står på paketen då. Eftersom hasse skriver så slarvigt på paketen hade tomten mycket svårt att läsa.



Alla barn var nöjda med sina julklappar tomten farit runt och köpt. Det är bra. Är barnen nöjda är vi nöjda.
Sista traditionen denna dag är att alla måste se Karl-Bertil Jonssons julafton- han som tar från de rika och ger till de fattiga. Den är så fin och med Tage Danielsson som läser sagan kan man inte tycka det är annat än bra!


På JULDAGEN spelade vi fotboll nere i Sparresalen. Vi är många när vi träffas och denna gången var vi 15 personer så det blev bra. Det är bra att få en vink var man ligger konditionsmässigt inför det nya året och jag kan säga att vältränad är det sista jag är just nu.Det får bli I forms löparprogram som nyårslöfte och jag får börja med 5 km som mål. Jag var helt slut och hade träningsvärk i flera dagar (typ fortfarande) Tyvärr glömde jag kameran så det blev ingen dokumentation på detta.

Denna eftermiddagen kom alla till oss. Vi var fler i dag än i går så det passar bra att vara i vår stora lägenhet då.
Vi började med att servera mat till barnen. Inga av barnen gillar lutfisk så i år blev det uppskattad lasagne i stället.
Alla vuxna gillar lutfisk vilket jag har mycket svårt att förstå. Jag har svårt att titta på när den äts av någon annan...det är den dallriga konsistensen. Därför åt jag lasagnen som blev över och potatisgratäng, köttbullar och prinskorv som också blev över från i går.



Resten av dagen dricker vi gott och sjunger sånger.




.......Siste man gick hem halv ett...........

JULKORT

thumbnail!
           Fam Folbert önskar god jul!!!


Dan före dan

..en lång lista på dagens "måsten" hade gjorts och även en lång lista på all mat och alkohol som hör julen till. Vi skulle precis åka när äldste sonen ringde från flickvännen och sa att han inte mådde bra. Nu har han spytt en gång. Hasse har åkt för att handla själv och jag sitter i soffan på vakt och hoppas att det bara var en engångsföreteelse för annars blir det till att sitta ensamma i morgon.....utan julskinka.

Det är konstigt med julen. Vi hade bestämt att barnen inte skulle få så många eller dyra julklappar i år. I går kväll när vi slagit in en del av klapparna känner vi båda att "detta är ju ingenting". För min del har jag inte så mycket ekonomiska resurser kvar så jag vet inte hur jag ska göra. Funderar på att växla in några hundralappar till 20-sedlar och sätta dem i två ramar till Maja och Emil. Det är roligare att få en pengatavla än ett kuvert med pengar.




Solen har ju visat sig igen - det tog 21 dagar av gråa trista dagar, men när den kommer fram får jag ny energi!! Jag tog en liten promenad i söndags - den första på mycket länge. Jag är en ganska lat människa.

I söndags klädde vi granen och det var komplicerat. Vi får gran av min mormors man som har skog i Småland. Eftersom vi har 4 meter i tak har vi en mycket hög och ståtlig gran. När vi skulle sätta den i julgransfoten visade det sig att stammen var för lång och vi var tvugna att kapa en bit. Ytterligare en nackdel med lägenhet - man äger ingen såg....ok man tager vad man haver och började kapa stammen med en ........................



vinkelslip avsedd för stål.....när det började ryka bytte vi till ...



en liten ficksåg.........



den blev fin.......bara ljusslinga, glitter och kulor



GOD JUL !


dan före dan före dan före dopparedan!

Idag är det lördag och jag är lite trött. Jag var hos Bea igår på fika och efter det var jag hos Ninni och Pelle - drack lite vin och diskuterade globala problem. I dag har jag skurat badrummet och jag tog även under badkaret (något jag gör alldeles för sällan så det var ganska ofräscht). Vi har källsorterat och sen var vi en runda på Amiralen. Där träffade jag min pappa, Rita, min syster Lina och hennes Rasmus som hade växt som bara den!! Pappa och Rita åker till Egypten i natt och kommer hem den 4 januari!! Gud va skönt för dem!

Vi åkte in till stan och var på Åhléns och på Kronan. Jag köpte några småsaker till Emil och Annie men jag blev så ställd i går när jag körde direkt från jobbet in till BR för att köpa det Emil önskade sig mest... DET VAR SLUT!!! Nu har jag ingen aning vad jag skall hitta på..................Maja är lättare..hon vill ha presentkort på kläder, ett nintendo ds, en digitalkamera och allra helst en livs levande hund!!!

Nintendo ds

Vi var och fikade på PM och testade parfymer på Kicks..jag har svårt för parfym- jag vet aldrig vad jag passar i för doft.
Eftersom jag numera lever efter metoden LCHF åt jag en omelett på PM när vi var där och på hemvägen köpte vi ingredienser till kycklingsallad och gick inom Bokia - en liten favorit - jag gillar den affären. Enkla är också mysigt men eftersom man inte kan betala med kort där är den affären inget för mig- jag är alltid kontantlös.

Denna veckan har vi hunnit med att baka pepparkakor. för att slippa risken med att blanda ihop vanliga med glutenfria pepparkakor bakade vi alla på glutenfri deg. I det fallet är processen viktigare än resultatet och den degen smakade och kändes nästan likadan som vanlig. Den färdiga pepparkakan smakade nästan likadan men var lite sprödare i konsistensen och färgen var ljusare. Fyra av barnen var med - vi hade mysigt!




Vi garnerade med kristyr - ett fasligt bestyr!

Denna vecka har båda mina kollegor Ulle och Bea slutat och det var lite sorgligt när vi sa hej då. Vi har ändå haft så roligt ihop vi tre! Ulle börjar jobba på Havgårdens förskola i Nättraby och Bea börjar på Skärets förskola på Hasslö.


Denna kopierade jag från Minas blogg (småkul faktiskt)!

SÅ HÄR KAN VINTERN UPPLEVAS AV EN INVANDRAD SNÖSKOTTARE.

9e december
 Vi vaknade upp till en underbar matta av kristallvit snö, som täckte varenda centimeter av landskapet. Vilken fantastisk syn! Finns det något vackrare ställe i hela världen? Att flytta hit var det bästa jag någonsin gjort. Jag skottade för första gången på flera år och kände mig som ung på nytt. Jag skottade både vår uppfart och trottoaren. I eftermiddags kom snöplogen och fyllde trottoaren med snö igen och blockerade uppfarten, så jag fick ta en vända till med snöskyffeln. Vilket underbart liv.

12e december

Solen har smält all vår fina snö. Vilken besvikelse. Min granne säger att jag inte ska oroa mig, vi kommer absolut att få en vit jul. Ingen snö på julen skulle ju vara förskräckligt! Harry säger att i slutet på vintern kommer vi att ha så mycket snö att jag aldrig vill se snö igen. Jag tror inte att det är möjligt. Harry är en trevlig människa. Jag är glad att han är vår granne.

14e december
Snö, underbara snö! Det kom 20 cm i natt. Temperaturen hade sjunkit till -20. Kylan får allting att gnistra. Vinden gjorde mig lite kall, men jag värmde upp mig med att skotta uppfarten och trottoarerna. Detta är livet! Snöplogen kom tillbaka i eftermiddags och begravde allt i snö igen. Jag insåg inte att jag skulle behöva skotta så här mycket, men jag kommer verkligen i form på det här viset.

15e december

50 cm till. Sålde min van och köpte en fyrhjulsdriven bil i stället. Köpte vinterdäck till frugans bil och två extra snöskyfflar. Frugan vill skaffa en vedspis utifall elektriciteten skulle sluta fungera men jag tycker det verkar löjligt. Vi bor ju faktiskt inte i Alaska.

16de december
Snöstorm i morse. Föll omkull på isen på uppfarten när jag saltade. Ont som fan. Frugan skrattade i en timme ... Roligt.

17e december

 Fortfarande långt under noll grader. Vägarna är för isiga för att man ska kunna ta sig någonstans. Det var strömavbrott i fem timmar. Inget att göra utom att stirra på frugan och försöka att inte irritera henne. Vi skulle nog ha köpt en vedspis, men det erkänner jag inte för henne. Jag hatar när hon har rätt. Jag kan inte fatta att jag fryser ihjäl i mitt eget vardagsrum.

20e december
 Elektriciteten är tillbaka igen, men det kom 35 cm till av den där vita skiten i natt. Mer snöskottning. Det tog hela dagen. Snöplogen kom två gånger idag. Försökte hitta en grannunge som kunde skotta, men dom var upptagna med att spela hockey sa dom. Jag tror dom ljuger. Ringde till den enda järnaffären i trakten för att fråga efter en snöslunga, men dom var slut. Dom får kanske hem fler i mars. Jag tror dom ljuger. Harry säger att jag måste skotta annars kommer kommunen att göra det och sedan skicka mig en räkning på jobbet. Jag tror Harry ljuger också!

22a december
 Harry hade rätt om att det blir en vit jul. Det föll 32 cm till av vit jävla snö inatt och det är så inihelvete kallt att det antagligen inte kommer att smälta förrän i Augusti! Det tog mig 45 minuter att klä på mig och gå ut och skotta i morse, sedan blev jag pissnödig. När jag klätt av mig, pissat och klätt på mig igen så var jag för trött för att skotta. Försökte hyra Harry att ta hand om snöröjningen resten av vintern eftersom han ju har en plog på sin lastbil, men han säger att han inte har tid. Jag tror att den jävla skitstöveln ljuger!!

23e december
Bara 5 cm snö idag. Det är nollgradigt nu. Frugan ville att jag skulle juldekorera huset i morse. Är hon helt jävla slut eller? Varför sa hon inte det för en månad sen? Hon säger att hon gjorde det men jag tror fan. Kärringjäveln ljuger!

24e december
 15 cm. Snön har blivit så jävla hårt packad av snöplogen att jag bröt av skyffeljäveln. Tror jag fick en hjärtattack också. Om jag får tag på han som kör plogbilen så ska jag fanimej ta tag i pungen på han och dra han genom snön! Jag vet att det jävla psykot gömmer sig runt hörnet och väntar på att jag skottat färdigt, sen kommer han i 100 knyck och plogar igen allt. Tanten ville att vi skulle sjunga julsånger medans vi öppnade julklapparna men jag var för upptagen med att spana efter plogbilen.

25e december
God jul. 50 cm till av förbannad jävla snö!!. Blev insnöad. Tanken på att skotta får mitt blod att koka. Gud vad jag hatar SNÖ!!! Plogbilsföraren stannade till idag och frågade hur läget va, jag slog till den jäveln i huvet med skyffeln ...

26de december
Fortfarande insnöad. Vad fan skulle jag flytta hit för, jävla håla!! ch allt var HENNES idé.. Hon går mig på nerverna ...

28e december
Fortfarande insnöad. Satmaran gör mig galen.

29e december
 25 cm till. Harry säger att jag måste skotta taket annars kan det rasa n. Jävla dumskalle, tror han att jag är helt sänkt eller??

30e december

 Taket rasade in. Plogföraren har stämt mig på 1 miljon för att jag slog onom i huvet och kärringen har åkt till sin mamma ...

31a december

 Eldade upp hela jävla hushelvetet. Ingen mer snöskottning här!!

8e januari
 Jag mår så bra. Jag älskar dom här små pillren dom ger mig men varför är jag fastbunden i sängen?

Så läser jag i dagens tidning....

att Grevagårdens café läggs ner efter jul...neej..det är ju hur mysigt som helst. Orsaken är att man inte har något riktigt kök. Jag förstår att man inte kan ha det så men då säger Museichef Tullan Gunér att hon "inte kan lova att prioritera ett kök framför renoveringsbehov av utställningsrummen i museet".  Ja men det är ju klart att de måste prioritera ett kök..det är ju hur bra reklam för både världsarvet och museet och det är en av Trossös bästa oaser på sommaren!

           

Håll reda på bilen i julstressen står det också...det var jag med om för ett par veckor sen. Jag gick in på Maxi och när jag kom ut igen hade jag inte en susning om var jag ställt den. Det var Hasses bil jag hade och den var lättere att se än min fiesta..den är ju så liten så den inte syns. Nåväl..systematiskt fick jag gå gata upp och gata ner tills den stod framför mig..Åhhh sån´t har man inte tid med!!

På tal om det glömmer jag aldrig när mamma  bodde högst upp i Siriuspalatset med Gunnar och de hade ställt bilen på torget. Från lägenheten hade man utsikt över hela torget och en morgon kunde de inte se sin bil. De polisanmälde den som försvunnen och när de kom ner till torget hade den gömt sig bakom en stor skåpbil och där hade den stått hela tiden. Det var kul!!

 
Hittade en gammal bild på Siriuspalatset längst till höger och riksbankens hus till höger med tornet, 
Jag älskar gamla foton från Karlskrona- här är en länk med fler foton...
http://www.abm.se/leopolds/Vykort_Karlskrona.html


Läsarnas pepparkakshus på sista sidan i del 1 i dagens tidning visar att min kompis Anna H har byggt inte bara ett utan tre!! pepparkakshus - ett Götenehus som heter Lennaholm! Jag har aldrig byggt ett pepparkakshus och än mindre ett från en huskatalog..jag inbjuder mig själv till en kurs hos Anna i hur man genomför ett sådant mästerverk !

Jordskalv

Klockan var efter sex och jag var lite vaken när det hände nåt. Det skallrade till och dörren in till barnens rum
var stängd men lät som om den stod på darr - svårt att förklara....
Vad var det sa Hasse - Bertil sa jag- allt som är konstigt beror på Bertil enligt mig

Bertil är vår norska skogskatt och han har massor av konstiga idéer. Ja - annars spökar det igen sa Hasse (det händer att det visar sig spökigheter i vårt hus). Döm om min förvåning när jag hörde att det varit ett jordskalv som mätt 4,7 på richterskalan!!! Jag fick be Bertil om ursäkt.

Idag tänkte jag krypa ner i sängen och läsa tidningen efter att ha skickat barnen till skolan. Jag har en välbehövlig sovmorgon, men när jag kommer in i sovrummet stirrar alla ikeakassar fulla med ren tvätt på mig så det vara bara att ställa sig att sortera i 7 högar...det är det näst tråkigaste- det allra tråkigaste är att lägga in dem i 7 garderober och byråar. Det är först när det jobbet är klart som man är färdig. Nu är vi ikapp ,säger Hasse när tvättkorgens botten syns, men nej då ligger allt i kassarna...vi är inte alls ikapp.....

Igår hade vi lucia på mitt jobb. Jag skulle börja kl 9.30, men eftersom jag måste vara med (enligt mig själv- de andra hade klarat det bra!) var jag där 7.45 för att jobba till 17.40. Luciafirandet gick bra och alla var nöjda och glada. Är föräldrarna nöjda ska vi vara nöjda- de är vår barometer på hur de tycker att verksamheten fungerar.Det är mycket viktigt!. Vi har haft drop-in och julpysselkvällar för att skapa de goda relationer med våra föräldrar som är så viktiga! Har man inte deras stöd spelar det ingen roll hur pedagogiskt riktig verksamheten är!

Maja gjorde sitt sista luciatåg i går för Rebeckalogen och alla rebeckorna var klädda i svart som en slags "dresscode". Sånt förstår jag mig inte på. Jag lämnade henne där för att hämta henne igen efteråt och DÅ berättar hon att hon sjungt solo - en vers på en julsång...men hallå, det vill man som förälder höra...varför sa du inte det innan? frågade jag Maja. Man jag sjunger solo nästan varje luciatåg så det är inget konstigt, säger hon ..hm och detta har jag inte vetat. Skumt!

Nu ska jag läsa tidningen och dricka kaffe! Återkommer senare!

Söndag 14 dec

Ställde klockan på 9.30 för att hinna med alla förberedelser till majas luciakonsert. Körde till Willys och köpte mat till hennes matsäck, till cityhallen för att komplettera med grillad kyckling och heför att koka pasta. Hon ville ha pastasallad med kyckling, sallad, tomat och gurka samt en sås (typ kebabsås) som utgått ur sortimentet...jag fick reda på det när jag frågade efter 15 minuters noggrannt letande på alla hyllor. Kl 12.15 skulle hon vara i församlingshemmet med matsäck och luciakläder.

Därefter gick Emil och jag på stan för att spana in kul grejer att önska sig i julklapp. Jag hittade bruna filtar och bruna kuddar till vardagsrummet för endast 250:- st. För er som känner mig vet ni att jag INTE tycker det är speciellt billigt..

Vi körde ner till moster Nina, Micke, Adrian. Niklas och Elvira. Morbror Kenth kom också dit och det var ju trevligt med lite familjefika..
Elvira och jag tycker mycket om varandra..hon är ju så söööt! Vi bestämde att jag skulle passa henne ett tag den 20:e så att Nina och Micke skulle få gå ensamma på en restaurang..



 Emil stannade där ett tag och sen kom Kenth hem med honom. Då hade vi lite julpyssel, vi gjorde snölyktor av sockerbitar.

 

morbror Kenth


Luciadagen

Jaha i dag började jag dagen med att köra Maja till en kompis som hon skulle följa med till äventyrsbadet i Växjö. På hemvägen köpte jag frallor. Sen var det dags för Hasse att susa ner med Annie på simskoleavslutning. Under tiden jagade jag stora råttor med dammsugaren och vek 3 ikeakassar med tvätt..Hasse körde och handlade mat på Citygross och då fortsatte jag med städning och dusch samt förberedelser för att visa mig på stan (sminkning och val av kläder etc..)

Tänk vad det har ändrats med luciadagen i denna stad. Jag minns för ett antal år sen hur vi åkte till stan tillsammans med hundratals människor för att se ljusets drottning sitta med sina tärnor i en vagn bakom ståtliga hästar. Vi pratade om det när vi fikade på stan och vi undrade var hon är i dag..vi har inte hört någonting om var man kan se dom om man nu skulle vara intresserad. Efter fikat gick vi på Ronnebygatan och då står de och sjunger på Klaipedaplatsen med endast ett 20-tal personer i publiken. De såg inte så roade ut av sitt uppdrag.



Vi var också i leksaksaffären och Emil pekade ut en del av allt han önskar sig i julklapp;






När vi kom hem lagade vi (eller rättare sagt Hasse) en underbar potatisgratäng med mycket grädde och vitlök..till det hade vi kött och broccoli. Jag drack faktiskt vatten till maten jag var inte sugen på rött vin..jag blir ofta så trött av det!

När Julia kom från sin fotbollsträning lade jag slingor på henne med stöd av hennes kompis Clara.

 

Syns bättre när håret är torrt, men hon var jättenöjd!
Hon blev jättefin!

Sen var det bara lördagsmys med godis och film- först Harry Potter och sen Simpson-the movie
Annie och Emil kurade ner sig under en filt på golvet.



I morgon är det luciakonsert i Amiralitetskyrkan kl 18.00. Då ska vi dit för Majas kör skall vara med. Det brukar vara massor med folk och vackra stämmor. Då är kulturskolans alla körer med från små gastar till vuxenkörer..ska bli mysigt.
Återkommer med reportage från det!! Sov gott!

Tittat på konst och blivit inspirerad

http://se.youtube.com/watch?v=BVTyLqkez6A lyssna och njut på If I were a boy med Beyonce. Det gör jag nu under tiden jag skriver-mysig låt...

I dag, fredag åkte vi till Edestad och hem till Susanne Demåne för att titta i hennes trädgård och i den renoverade gamla skolan som nu blivit ateljé, konsthall och bostad.

Susanne
 

Trädgården
  
  
 


Konsthallen
 



+ mycket mycket mer!!!!


Experiment

I dag var vi med bussen i Alljungen. Helt underbart väder - kallt och helt vindstilla!! Vi gjorde experiment med barnen.
Nr 1
Trä på en del av ett sugrör på ett snöre. Spänn snöret vågrätt mellan två punkter. Blås upp en ballong utan att knyta den. Tejpa fast ballongen på sugröret. Släpp ballongen...
Vad händer? Jo ballongen far iväg på sugröret längs med snöret! Det är lufttrycket som gör att ballongen far framåt! Detta kan man göra igen och igen och igen..

Ballongen far iväg

Nr 2
Ta en coca-cola flaska och en rulle "Mentos" (ett slags godis)
Fråga barnen vad de tror skall hända om man stoppar ner mentos i flaskan!
Stoppa ner ett par stycken..låt flaskan stå på behörigt avstånd från barnen och var utomhus!!
Vad händer? Jo det sprutar upp läsk som ett vulkanutbrott!

Nr 3
Ta en påse och lägg stenar i den. Sätt fast ett sugrör i öppningen med hjälp av tejp och låt det bli tätt.
Sätt ner påsen i en stor hink med vatten. Vad händer? Jo påsen sjunker. Blås i sugröret så att påsen fylls med luft. Vad händer? Jo påsen flyter upp på ytan.



Efter jobbet kl 16 susade jag till stan för att vaxa ögonbrynen (vill man vara fin får man lida pin) 16.30 . Jag gör det hos Agneta på Solrosens hudvård http://www.hudvard.se/  för att sedan vara och titta på ett hus 16,45....

Framsidan av huset, med marksten på uppfarten

Det var hur fint som helst- ett sovrum var till alla barn!! Vi får se hur det går.....
http://www.hemnet.se/beskrivning/hemnet/314525...

Vi var i Fredrikskyrkan och tittade på Emil och Annie i skolans luciatåg. Där var hur många lucior som helst hur fint som helst- problemet var att jag inte såg ett smack...lite trist, men jag hörde desto bättre och kyrkan är pampig att sitta i.
       

Avslutade dagen med en pizza och en öl på O´leareys!!

Regionala kändisar

http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=1342508

I dag har vi varit med på regionala nyheter när vi åkte med mobila förskolor till Naturbruksgymnasiet i Bräkne-Hoby.

Vi har fått se stora grisar



mellanstora grisar



och små grisar



kor



och hästar..



Efter maten fick vi åka hölass och traktor



samt häst och vagn



Därefter var det dax för mellis
nybakat bröd och nyponsoppa eller mjölk!



Därefter åkte vi hem till vår förskola igen. Vi har haft en underbar dag!!

Efter detta åkte jag och hämtade Moa och Jacob- mina systerbarn som jag passade några timmar. Vi hade det jättemysigt. Kram till er- det gör vi fler gånger!

I morgon går färden till Alljungen. Nu ska jag städa av toaletterna och stryka Annies lucialinne. Hon och Emil har luciatåg i Fredriksskyrkan i morgon kväll! Sov gott!

Julpysselkväll

Idag började dagen med att Annie tog på sig sommarkläder när hon skulle gå till skolan. Hade hon fått bestämma hade hon haft kjol och strumpbyxor (tunna) varje dag. Till slut tog hon ett par jeans över strumpbyxorna och en kofta över sin tröja. Hon är så fin i jeans, men det begriper hon inte själv :)

Jag strök Majas lucialinne, köpte vita strumpbyxor och batterier till ljuskronan. Mamma skulle följa med henne när hon skulle vara kvällena lucia på Rebeckalogen,

Hela eftermiddagen gick åt att förbereda kvällens pyssel med föräldrarna. Vi hade 6 stationer där man fick pyssla på fem och fika på en. Till ett självkostnadspris på en tia fick man julmust, kaffe, skinksmörgås av skinka (som Ulrika griljerade på eftermiddagen) och pepparkakor. Vi har så trevliga barn och föräldrar så kvällen blev mycket lyckad



Måla en kotte grön och limma, strö över glitter så blir det en gran som glimmar



Ta en glasburk och limma, rulla den i socker så blir det en lykta som skimrar



Gör ett pepparkakshjärta med ditt barn, häng upp den med en bit garn
Att dekorera med kristyr är ett fasligt bestyr



När jag kom hem åkte Hasse och spelade innebandy, lite avundsjuk på att min kropp aldrig är i rörelse nuförtiden.
På tal om det fick jag faktiskt en inbjudan via mail om att delta i nästa års Midnattslopp och det måste vi ju bara göra om, men först springer vi vårruset i Växjö!!

I morgon åker vi på äventyr med mobila förskolor. Sydnytt ska följa med på resan så det blir nog väldigt spännande!!

Se hela bilden.

Jag har inte skrivit på en vecka.....

..för tiden räcker liksom inte till..det har varit en hektisk vecka med jobb, läxor, matlagning och andra vardagliga måsten. Jag har i alla fall fått soffan till Maja nu. Den hämtade vi i onsdags kväll..liten nätt soffa- perfekt till henne!! Bertil älskar den så nu är den tyvärr mer rödhårig än röd, men han är ju i alla fall nöjd. Vår julgran (måttbeställd från de småländska skogarna) har kommit och nu står den med foten i en spann och väntar på att få komma in i värmen. Den är hööög och ganska smal- passar perfekt i vårt vardagsrum.

Vi var på spritfest i lördags- jo du läste rätt SPRITFEST!! Det gick till så att Hasses syrra fyllde 40 och när vi kom dit stod det en behållare fylld med baileys, vaniljvodka, gin, whiskey, (och en grön flaska som jag glömt namnet på) Vid sidan om stod en annan behållare med smaker som tex lime, sanfrancisco, fruktsoda,tonic, schweppws russian, juice, läsk mm mm. Bredvid låg en drinkbok - bara att testa sig fram! 
* 3 cl vaniljvodka, lime och fruktsoda..Mmmm 
* baileys, isbitar och mjölk...Mmmm


För att inte bli för berusad kunde man varva drinkarna med öl eller vin. Mycket trevligt...var trött hela söndagen, men vi var ändå och storhandlade och hämtade en fleecetröja i Rödeby, hos Bea och på KHK match!

Bea har ju varit på semester hela veckan....Det har varit så tomt på jobbet men det positiva är att jag halverat min telefonräkning denna vecka. Igår var hon i alla fall hemma igen så dit var jag ju tvungen att åka en sväng. Vi kollade på alla ljuvliga bilder hon tagit och hon blev uppdaterad på veckan som gått  med vernissage och lussetåg med våra "stora" barn som lussade för PRO- (mycket uppskattat) och veckan som komma skall med julpyssel
med föräldrar
Se hela bilden.,
 bussturer med mobila förskolor
Se hela bilden.
och planering för lucia.
 
I år blir det en eller två tärnor, några tomtar, två pepparkaksgubbar en stjärngosse och resten lucior
Vi ska ha det på morgonen den 15 dec kl 8 och jag jobbar till kvart i sex...rolig dag!

Nu ska jag inte beklaga mig. Idag slutade jag tidigt och då åkte Hasse och jag hem och gjorde lunch, det var oplanerat så det blev spaghetti, revben, kycklinglår mm. Jag var sedan hemma och tvättade och sen har jag varit på jakt efter en guldig luciakrona till Maja. Jag skulle på APT på Havgården i kväll så jag körde ner till jobbet innan dess och då möblerade Bea om för ovanlighetens skull (händer ca 1 gång i veckan). Ulle var också kvar och hon hade till min stora glädje en krona att låna ut till mig..det är Stellas, men hon behöver inte den förrän på fredag. Det räddade min kväll! (och sparade min hårt ansträngda ekonomi..)


När jag kom hem idag hade jag förberett middag (färdigpanerade snitzlar, potatis och gräddsås), men Hasse tyckte det skulle vara godare med avocado och räkor med majonäs och dill!! Det höll jag faktiskt med om!!


Vernissage och invigning av vår skulptur

..på förskolan. Vi har haft ett konstprojekt tillsammans med Susanne Demåne och den 1 december var det dags för lite festligheter i form av avtäckning och vernissage. Temat var prinsar, prinsessor och djur...

Anna som prinsessa



Ulrika som björn



Tal av rektor och Susanne



Vi bjöd på cider och salta pinnar



Prins elefant



Barnen har gjort egna prins och prinsessdockor



skattkistan



Så här ser skulpturen ut på kvällen då den är belyst!

RSS 2.0