Äventyrsförskolan

En helt underbar dag i veckan med blå himmel och ca 6-7 grader skulle jag vikariera på Äventyrsförskolan Skogsgrinden. Vi skulle gå iväg från vår hemvist där vi har tillgång till lokaler i anslutning till en annan förskola. Det var bara 7 barn idag så det var lite lyx. Vagnen var lastad med barnens väskor, kylväska, vattendunk, naturdeckarväskan mm. PÅ vägen dit har man tre stationer som barnen stannar vid. Första stationen är sångträdet. Där ställer alla barnen sig i en ring och sjunger hej-sången. Andra stationen efter en backe som får benen att vika sig (om man drar vagnen) är
sinnenas sten. Där har man en liten samling med fokus på en lek el. dylikt som har med syn, hörsel, smak, känsel eller lukt att göra. Nästa station är Farbror Ek. Man stannar vid den för att se hur han mår hur löven ser ut, hur de känns etc.



.och sen är vi framme vid vår plats. Där har vi ett stort vindskydd, en cementgrill, två robusta bänkar med bord som internerna på Karlskronaanstalten har gjort. De är kanonbra.

När vi kommer dit installerar vi oss. Barnen börjar leka direkt. De har skapat massa rum i naturen som de leker i. Det har också fällts träd när förskolans plats skulle byggas som barnen har mycket roligt med. Jag lade plastdukar på borden, ställde barnens väskor i vindskyddet, tog bort pressenningen över sandlådan, tog fram sandsaker, öppnade upp förrådet och tog fram dockor och andra saker barnen ville ha.

Innan maten kommer är det toadax. Vi har en jättefin toalett med rinnande vatten och ett handfat bara några meter från vår plats så barnen kan springa ner själva om det är akut.
Maten kommer från skolan i kantiner i värmeskåp. I dag var det soppa med smörgås och korv. Vi äter i djupa tallrikar (oavsett om det är soppa eller inte) och dricker ur plastmuggar. Bestickens handtag är av plast så de inte blir så kalla.
 
Efter maten kan vi inte ha vila utan först måste barnen röra på sig. Antingen kommer de igång med sig egen lek eller leker vi en regellek tillsammans. När Lena hade haft rast tog hon in barnen i vindskyddet och läste Hitta-Vilsesagan. Det var en liten flicka som satt och pratade om allt och inget. Jag tog henne på benet och sa; Nu ska vi lyssna på saga. Då sa flickan; Hon heter inte Saga- hon heter Lena!

Sen tände vi elden och därefter var det dax för naturdeckarna! Då tar alla på sig glasögonbågar och man ska på ett uppdrag. Dagens uppdrag var att hitta en tall, en gran och en en och när vi skådat hur träden ser ut med våra luppar skulle vi lära oss ramsan

Granens barr är korta och sitter ett och ett
Tallens barr är långa och sitter två och två
Enens barr sitter tre och tre - och STICKS!!

Gud vad vi såg roliga ut i dessa glasögon. Lena var snyggast ! !!!!    
 

Efter uppdraget skulle barnen hjälpas åt att skära falukorv och den stekte vi över elden på en stekplåt. Sen hällde vi på krossade tomater och färdigkokta pastafjärilar. När detta var genomvarmt serverade vi det till mellanmål...MUMS

Efter mellanmålet var barnen igång med sina lekar igen och vi började plocka undan efter oss! När vi var färdiga och skulle gå hemåt var det ett barn som låg på marken och tittade upp i luften. Lena kade sig också bredvid honom och till slut låg alla barnen på rygg och tittade upp bland trädkronorna och molnen. Lena kallar det för Mulle-TV ...jag tycker det låter lite gulligt!
                                                                                                        

Sen var det dax att gå hem. Vi sa hej då till Farbror Ek och stannade vid sång-trädet och sjöng Hej då-sången!

Tack för denna dag. Det var lugnt och skönt och man var inte trött i huvudet efter en hel dag på äventyret!

Kommentarer
Postat av: Anne

Det låter fantastiskt kul! Synd att inte vi kunde få det att fungera för oss...

2008-11-23 @ 15:24:27
URL: http://annef.blogg.se/
Postat av: bea

underbart kort på Lena

2008-11-25 @ 19:16:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0